Van Cleef & Arpels – mästerjuvelerare

Van Cleef & Arpels är en av de riktigt stora juvelerarna och med sina över hundra år i branschen är de fjärran från allt vad massproducerad konfektion heter. De säljer sig inte med hjälp av snart bortglömda celebriteter och poppiga kampanjer, utan har som främsta säljargument istället en tidlös elegans och en hög kvalitet och estetik i allt de gör. Den som köper ett smycke från Van Cleef & Arpels köper ett smycke för livet och ett arv att lämna vidare till sina barn.

Andrahandsvärdet på en Van Cleef & Arpels-produkt är högt. Ofta kan det ses snarare som en investering än som en kostnad eftersom du är tämligen garanterad att få tillbaka pengarna om du av någon anledning väljer att sälja den vidare. Ofta kan det till och med vara så att du går plus då äldre smycken från Van Cleef & Arpels tenderar att säljas för stora summor på auktioner. Då det här är ytterst eftertraktade produkter som görs för hand kommer det också alltid finnas en köpare.

Historia

Van Cleef & Arpels startades 1896 i Paris av Alfred van Cleef och hans svärfar Salomon Arpels. Efter att ha producerat i tysthet i tio år öppnade de sin första butik vilken blev en succé direkt och en snabb expansion påbörjades. Van Cleef & Arpels var bland annat det första franska modehus som öppnade egna butiker i både Kina och Japan. Företaget fortsatte vara familjeägt fram tills 1999 då det köptes av det schweiziska lyxkonglomeratet Compagnie Financière Richemont. Det är dock inte något som påverkat kvaliteten.

Kända produkter och stil

Företagets produkter utmärks av en lättigenkännlig estetik med naturanknytning. Blommor är en signatur som ofta är återkommande, liksom djur, älvor och andra drömska former hämtade från floran och faunan. Den sannolikt mest igenkända produkten från Van Cleef & Arpels är deras Alhambra, döpt efter det moriska slottet i Granada. Alhambra är ett fyrklövermönster som repeteras i halsband, armband, ringar och manschettknappar och kommer i många färger. Utöver smycken utmärker sig Van Cleef & Arpels även som klocktillverkare och tillverkar och säljer parfym under varumärket.

Kända bärare av Van Cleef & Arpels

image of Maria CallasDe flesta internationella celebriteter och stilikoner har vid något tillfälle setts bära Van Cleef & Arpels. Några av de mest kända är operadivan Maria Callas och den amerikanska skådespelerskan Grace Kelly, som sällan sågs utan sitt älskade diamant- och pärlarmband från Van Cleef & Arpels. En milstolpe i företagets historia var när de blev utvalda att leverera kronan till det iranska kejserliga bröllopet. Kronan som bars av bruden Farah Palavi var ett mästerverk tillverkat av bland annat 1 500 diamanter. Kronan kan idag ses hos Irans riksbank.

Smycken för herrar

Smycken för herrar

Van Cleef & Arpels har som de flesta smyckestillverkare primärt en kvinnlig målgrupp. Men marknaden för herrar har också alltid varit viktig. Många förmögna affärsmän har setts bära ett par manschettknappar från företaget i samband med viktiga kontraktssigneringar. Utöver det har även klockor varit en viktig produkt för företaget där deras signatur är smala kostymklockor, gärna i guld med ett tillhörande svart skinnarmband. Den diskreta elegansen som de är proffs på är sannolikt en av de främsta anledningarna till deras fortsatt stora popularitet hos bägge könen.