Populära smyckesmärken för kvinnor

Visst är det härligt att kunna unna sig ett smycke då och då! Eller att ge bort ett i present till någon man tycker om. Det är väl få saker en kvinna blir lika glad för som att få ett snyggt armband, ett vackert halsband eller en fin ring. Det piffar upp vilken outfit som helst och det är något som består. Här uppe hos oss i Norden finns några av världens mest framgångsrika smyckesdesigners, som alla har bidragit med en eller ett par klassiker. Vi har bland andra Karl Laine, Efva Attling, Georg Jensen, Kalevala och Thomas Sabo.

På ELLE-galan 2018 korades bland annat Årets accessoardesigner. Priset gick till Lisa von Baumgarten och Jenny Kask på Baumgarten di Marco. De designar smycken för den moderna kvinnan i en avskalad, minimalistisk stil med säker och elegant känsla och med hjälp av andras spillmaterial. Själva menar de att de designar smycken som passar alla, oavsett ålder, kön och stil. På galan delades också ett hederspris ut, till en dynamisk kreatör som genom sin stilsäkra design och sitt innerliga kärleksbudskap har satt svensk smyckesdesign på världskartan. 2018 års hederspris på ELLE-galan gick till entreprenören och smyckesdesignern Efva Attling.

Smycken för alla plånböcker


Det finns verkligen att välja bland när det gäller smyckesdesignerns, stilar, material, prisklasser, etceter till exempel Fossil, Skagen, Pernille Corydon, DKNY, Snö of Swedenr, Tessa Metcalfe Jewellery, Origami Jewellery, Justine Clenquet, Pandora, & Other Stories, Maanesten, PICO och Zabel, Carré. Att fransmännen kan det där med design, det vet vi sedan många, många år tillbaka, men att både Sverige och Danmark är så framgångsrika känner inte alla till. Men de nordiska smyckestillverkarna har börjat att ta plats på scenen och konkurrerar med Frankrike och andra etablerade länder. Här finns designs i alla prisklasser och de har blivit mycket populära bland både kändisar och vanligt folk.

Prisklass högre

Även i denna kategori finns mängder av designers och stilar att välja på. Ett axplock är Ole Lynggaard, Efva Attling, Cartier, Calvin Klein, Charlotte Bonde, Gucci, Lagos Signature, Bulgari, Harry Winston, Laurence Graff, Repossi och Hovjuvelerare J. Martin Johansson. När det gäller kungligheter har bland annat Kronprinsessan Viktoria burit smycken från Charlotte Bonde Design och Shourouk, kronprinsessan Mette Marit har burit exklusiva Venyx och kronprins Frederiks hustru Mary har sin klara favorit i Dulong Fine Jewelry. I många fall så knyter just de kungliga någon designer till sig oavsett om det gäller kläder eller smycken som de bär.

image of fusion rings

Smycken för olika tillfällen

Att bära olika sorters smycken vid specifika tillfällen och högtider har länge varit en tradition i Sverige. En tradition som har kunnat bestå då den inte är (eller tillåtits bli?) lika trendkänslig som exempelvis inrednings- och kläddesign. Vi har många traditionsbundna svenska högtider då det är kutym att bära, byta eller ge bort specifika smycken till exempel vid dop och namngivning är det namnsmycken och månadssten som gäller, vid konfirmation och/eller student en alliansring, klackring och/eller armandsur, en förlovning förseglas såklart med förlovningsringar, vilket även vigseln gör. När det gäller vigselringar har det blivit vanligare att både bruden och brudgummen får en ny ring, som kompletterar förlovningsringen.