Om Cartier

2017 var ett särskilt år för Cartier då deras mest ikoniska armbandsklocka fyllde 100 år. Modellen Tank lanserades 1917 och har sedan dess varit ett självklart val för världens stilikoner, skådespelare och kändisar inom olika branscher. Historien bakom framgångarna tar sin början vid första världskrigets slut, när de amerikanska soldaterna landsteg i Frankrike. Det var soldaternas stridsvagnar, ”Renault FT-17”, som inspirerade Louis Cartier att rita den rektangulära armbandsklockan. Det sägs att de de allra första versionerna av modellen sägs ha givits som gåva till general Pershing och hans officerare. Året därefter, 1919, lanserades modellen för allmänheten för första gången. Klockorna hade då försetts med tekniskt avancerade urverk.

Under 1920-talet var armbandsur en raritet. Soldaterna hade burit dem i syfte att synkronisera attackerna på slagfältet men den civila befolkningen bar för det mesta endast fickur. Eftersom Cartier sedan tidigare hade lanserat en klockmodell ansågs han vara en pionjär inom just det gebitet när den officiella lanseringen skedde. Ursprungsmodellen av Tank producerades i ädelmetall, med de för Cartier kännetecknande romerska siffrorna, mot en safirprydd krona. Men Tank var endast en modell i en hel serie av armbandsur, designade av Louis Cartier. Hans framgångar fortsatte ända till mitten av 1960-talet, då familjen började tappa kontrollen över företaget.

Ny ledning och nya idéer

Louis Cartiers framgångar höll i sig ända fram till 1960-talet, då familjen tappade kontrollen över företaget efter det att Pierre Cartier dött. Den nye VD:n, Perrin, lanserade tillsammans med Robert Hocq ett nytt konceptet under 1970-talet: ”Les Must de Cartier”. Det var ett enkelt men genialiskt koncept; designen bestod av guldpläterade silverboetter och den nya, enklare Quartz-tekniken. Försäljningen tog åter fart ordentligt, då man nu nådde en helt ny och mycket bredare målgrupp. Rent försäljningsmässigt var det ett genidrag, dock var det rent status- och designmässigt ett litet bakslag, eftersom de ursprungliga modellerna gjort sig kända för sin exklusiva design och avancerade urverksteknik.

En hyllning till svunna tider

image of cartie ringDen kanske bästa av Cartiers modeller i Tank-serien heter Tank Americaine. Den lanserades 1989 som en hyllning till den tidigare modellen Cintrée. Designen bestod fortfarande av en avlång boett men med den stora skillnaden att den nu var vattentät! Det hade aldrig kunnat vara en möjlighet då den ursprungliga modellen, Cintrée, kom ut. Hyllningsmodellen var försedd med quartzverk, precis som flera andra modeller från 70- och 80-talet. Så småningom ersattes dock dessa med imponerande och avancerade mekaniska verk. Nästa stora utveckling skedde 2008, då Collection Privee introducerades. Kollektionen blev en enorm succé och ledde till att Cartier återtog tronen som den främste designern av armbandsur.

2000-talets Cartier

Med en kombination av innovation, gediget hantverkskunnande och stor kreativitet arbetar omkring tusen medarbetare i verkstaden i Schweiz med att kreera nya, kvalitativa och revolutionerande armbandsur. Den senaste modellen signerad Cartier heter Santos de Cartier. Klockan kan närmast beskrivas som en utveckling av den legendariska santosmodellen, den som Louis Cartier designade och lät tillverka åt flygpionjären, tillika Cartiers gode vän, Alberto Santos-Dumont i början av 1900-talet. Den nya santosmodellen har aningen mjukare hörn och är mer rundad kring handleden. Man har dock behållit den till formen fyrkantiga boetten, som sedan länge har varit ett signum för Cartiers fantastiska armbandsklockor.

image of Cartier jewelry