Kreativa svenska smyckesmärken att hålla utkik efter

Sverige och de skandinaviska länderna är kända för sin avskalade stil och sitt stora sinne för mode. Under åren har flera svenska namn vuxit sig stora inom modebranschen, inte minst inom smyckesvärlden. De skandinaviska länderna kan stoltsera med en hel del kända smyckesmärken som vuxit sig stora då de levererar vackra och tidlösa smycken av hög kvalitet. O’Dwyers är ett sådant märke vars guldsmeder älskar att tillverka personliga smycken som de inte slutar arbeta med förrän smyckena gnistrar av perfektion.

För O’Dwyers är smyckestillverkning och design snarare en passion än en business, och de lägger stor vikt vid att kunderna ska gå hem med smycken som de är lyckliga över. O’Dwyer Jewellery satsar på att designa smycken som ska hålla i generationer, både kvalitetsmässigt och stilmässigt. Deras vision grundar sig på att kunderna i framtiden ska kunna visa upp sina smycken för familj och vänner och minnas alla fina minnen som involverat smycket. Utifrån denna filosofi designar O’Dwyers vackra bröllops- och förlovningsringar som ska hålla en livstid.

Blue Billie

image of Blue Billie jewelryBlue Billie är ett nytt skandinaviskt smyckesmärke som för första gången lanserades i Stockholm år 2015 av Daniela Upmark. Visionen bakom Blue Billie bygger på att alla deras smycken ska kunna berätta en personlig historia om sin ägare. Utifrån detta föreställer många av Blue Billes smycken stjärntecken och andra personliga tecken och symboler som har en speciell innebörd för bäraren. För att smyckena ska bli så personliga som möjligt bjuder Blue Billie in alla sina kunder till att berätta sin personliga historia kopplat till smycket de köper.

Vem är Blue Billie?

Blue Billie är en fiktiv person, grundaren Daniela Upmarks alter ego, som växte fram när Upmark insåg att hon ville börja designa smycken, men att de behövde utgå från någonting större än henne själv. Upmark ville skapa smycken som alla kan relatera till på sitt eget sätt utan att behöva relatera till henne personligen. För Daniela Upmark är Blue Billie en vandrande själ som ovillkorligt följer sina drömmar. Blue Billie är en tjej med många historier som hon berättar för världen genom sina vackra smycken.

MumbaiStockholm

image of MumbaiStockholm jewelry

Det svenska smyckesmärket MumbaiStockholm grundades i Mars 2014 i ett hotellrum i Indien där grundaren Cecilia satt och drömde om att arbeta med smycken. Hennes grundtanke bakom märket var att hon ville introducera ett nytt sätt att tänka kring traditionellt handarbete. Cecilia hämtade mycket inspiration från de kvinnor hon mötte i Indien och sättet de klädde sig på. Många indiska kvinnor går klädda i långa färgstarka textilier matchade med smycken som pryder alla möjliga delar av deras kroppar, inklusive tår och anklar.

Vägen från Indien till Stockholm

När Cecilia skulle åka hem från Indien ville hon tillverka ett ankelsmycke till sig själv för att ta med sig lite av allt det vackra som hon upplevt. Hon blev nöjd med resultatet och frågade sina vänner hemma om de också ville ha varsitt ankelsmycke från Indien vilket de givetvis ville. Med ankelsmyckena som utgångspunkt startade Cecilia instagramkontot MumbaiStockholm där hon sedan dess lagt upp bilder på smyckena hon tillverkar. Numera har märket en bredare kollektion där alla smycken tillverkas i Stockholm.