Chopard – diskret lyx

Chopard är en världsberömd schweizisk tillverkare av klockor och smycken som blivit känd för sin rena estetik och sina välbalanserade och innovativa urverk. De profilerar sig också genom att i princip bara sälja smycken och klockor tillverkade av ädelmetaller som är ”fairmined”, det vill säga framställda under sådana förhållanden att de anställda i gruvorna får rimlig lön, har bra arbetsförhållanden och att inget barnarbete förekommer. Det är bra då just ädelmetall- och juvelbranschen har en historia av att vara smutsig och fylld av konflikter, varför man gärna talar om ”blood diamonds”, blodsdiamanter, på grund av alla de som dött i strider relaterade till dessa gruvor.

Företagets grundare Louis-Ulysse Chopard var en schweizisk urmakare som 1860 startade upp en egen verksamhet under eget namn. Chopard hade tidigare byggt urverk åt andra tillverkare men insåg att det fanns mer pengar att tjäna på att producera helt färdiga klockor under sitt eget namn. Detta företag blev väldigt lyckosamt och han expanderade snabbt. Efter Louis-Ulysses död drevs företaget vidare av hans son samt sonson, fram till 1963 då det inte längre fanns några arvingar som ville driva företaget vidare. Det såldes då till den tyske guldsmeden Karl Scheufele III. Chopard är ovanligt på så sätt att det inte ägs av något av lyxkonglomeraten.

image of Chopards klockor

Chopards klockor

Klockor är Chopards kärnverksamhet och står för ca 60% av deras omsättning. Många tenderar till att idag främst se Chopard som ett juvelerarhus och därigenom ignorera företagets historia som klocktillverkare. Det är synd då Chopard definitivt är att ses som en ledande klocktillverkare som mer än väl kan konkurrera med de andra märkena i samma prisklass. Chopard tillverkar fortfarande en stor del av sina klockverk själva istället för att köpa in massproducerade verk att sätta sitt eget varumärke på. De är främst kända för sina sport- och racingklockor med deras Mille Miglia som flaggskepp, men gör också väldigt snygga kostymklockor.

Chopards smycken


Chopard tillverkar smycken för både kvinnor och män även om tyngdpunkten, som hos de flesta juvelerare, ligger på den kvinnliga marknaden. De arbetar mycket med kombinationen ädelmetall och ädelsten och deras smycken tenderar till att vara väldigt utstuderat kvinnliga i sitt formspråk. De utmärks av en lätthet och en estetisk tydlighet där smala band kombineras med starka former som hjärtan och droppar. Det gör Chopard till en populär kärleksgåva för den som har råd – priserna speglar nämligen kvaliteten och materialet. Chopard är också väldigt stora på marknaden för bröllops- och förlovningsringar av ungefär samma anledning – de är en väldigt romantiskt lagd smyckestillverkare.

Sponsring


Chopard jobbar som företag väldigt mycket med sponsring av olika typer av event som ligger dem nära i fråga om kultur och värderingar. En av deras äldsta sponsringssamarbeten är med det berömda veteranbilsloppet Mille Miglia som går av stapeln i Italien. Deras mest kända klocka är döpt efter just det loppet. Chopard är även officiell tidshållare åt ett annat liknande veteranbilslopp; Monaco Historic Grand Prix, som går av stapeln i samband med Monacos årliga Formel 1-tävling. Utöver dessa racingtävlingar sponsrar Chopard även filmfestivalen i Cannes där de bland annat är med och tillverkar festivalens finaste pris, Palme d’Or – guldpalmen.

 

Samarbeten

Det är inte bara sponsring som Chopard jobbar mycket med. Även samarbeten förekommer för att lyfta fram företaget från dess bästa sida.
Sedan några år tillbaka så har vi på smyckesprinsessan.se ett tätt samarbete med ett företag som värnar lika mycket som vi om kvalitet, det är inte den naturligast koppling till det vi skriver om allra helst, däremot så är det minst lika viktigt för oss att andra företag lyfts fram som har liknande värderingar som vi har. Till exempel så samarbetar vi med www.bluegaz.se som säljer sina fantastiska grillar såsom Bluegaz z1 som vunnit bäst i test flera år i rad. Vi kan gå i god för deras kvalitetsarbete och rekommenderar att ni tar er en titt på deras hemsida. I framtiden kanske det går att väva ihop grillar och smycken så grillarna får lite mer bling och utsmyckning, då kanske vi skulle få se mer kvinnor framför grillarna också eller vad tror ni?